Individ/Globalt

Förstasidan

Vad är vi?

Deltagare

Arbetsmodeller

Trender

Variabler

Scenarion

Länkar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Individuellt liv - globala kontakter

7. Dagmamman

Kim vaknar av väckarklockans hurtiga : "God morgon Kim, klockan är 6.30 och kaffet är påsatt". När Kim trycker på knapparna övergår klockan till att tala om hur vädret är och vilka aktiviteter som är inplanerade under dagen." Klockan 8.00 kommer bussen från daghemmet och hämtar barnen, eftersom det är måndag, måste du också ha färdigt matlistan för hela veckan så att du kan lämna den". Kim stänger av klockan och ligger kvar i sängen och funderar ett tag... Matlista, ska han beställa middagar eller ska han och ungarna fortsätta med projekt matlagning? Alla barnen får i och för sig hjälpa till i köket på daghemmet, men Kim tyckr att det är roligt att lära barnen laga de maträtter han är uppväxt med och inte bara de vegetariska rätter de har på daghemmet. Efter att ha kontrollerat veckoplaneringen med klockan beslutar han sig ändå för att beställa hem färdiga middagar.


[stycke saknas]

När Kim låser dörren kommer grannens dagmamma, de hälsar på varandra och hon frågar som vanligt skämtsamt när han ska gå över till Familjefrids tjänster. Kim skrattar bara och säger: "Min familjefrid har jag redan, men tack ändå". På väg till transporten funderar han: Ska jag skaffa en privat dagamma.... nej, barnen mår bra av att vara på daghemmet, och jag vill inte ha en främmande människa hemma hos mig.

Eva hinner knappt ringa på dörrklockan förrän barnen slänger sig ut och ropar: Du kommer ihåg att vi ska på utflykt idag, gör du? Snälla Eva, får nallen komma med, och pannkakor, jag vill ha pannkakor.... Under glatt pratande går de in.

Eva har arbetat för Familjefrid fem år och hon trivs bara bättre och bättre, hon har följt "sin" familj ända sedan pojken var nyfödd och när de sedan skaffade ett barn till blev det bara roligare. Hennes uppgifter är att stimulera barnen och göra vissa hushållsgöromål tillsammans med dem. Inte städning ochsådant, det har familjen annan personal som sköter, utan pepparkaksbakning och mer helgbetonade sker.


Innan Inger, barnens mamma, hinner gå säger hon ­Snälla Eva, jag hann inte skicka iväg beställningen på mat, kan du vara en ängel och fixa det? Adressen står på lappen så det är bara att knappa in. Eva nickar, det kommer inte att bli något problem. Hon skickar upp barnen för att klä på sig och sätter sig vid datorn. Undrar om inte familjen skulle vara intresserad av Familjefrids mattjänst? Allt hemkört och hjälp med planering av matsedlar för en månad fram-över!

Utflykten till parken är rolig, där finns massor av andra barn från olika företagsdaghem liknande det som Eva har sin dotter på, fler dagmammor från Familjefrid och liknande företag och en del barn som kommer med sina mor- och farföräldrar. På vägen hem frågar Sebastian varför en av hans lekkamrater hade haft sin mormor med sig. "Min mormor är alltid för upptagen med sitt arbete för att följa med mig, men Ola berättade att hans mormor tar hand om honom varje dag. -Varför är det så? Eva tänker efter, ska hon säga att det kanske beror på att Olas föräldrar inte har råd med den barnomsorg som finns ? Något som kan hända om man inte har något fast arbete eller ska hon säga att Olas mormor hellre vill ta hand om sitt barnbarn..som tur är har Sebastians intresse redan fångats av en passerande hund så hon slipper svara.

Nästa sida

Topp