Individ/Globalt

Förstasidan

Vad är vi?

Deltagare

Arbetsmodeller

Trender

Variabler

Scenarion

Länkar

 

Brita sysslar med Travel-And-Learn inom sitt företag Miljöresor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Individuellt liv - globala kontakter

2. Reseguiden

Brita är nöjd med sitt jobb. Det är rörligt, intressant, ibland påfrestande, ibland till och med farligt men det ger henne otroligt mycket tillbaka. Hon jobbar som T&L-are (travel & learn) och guide på reseföretaget "Miljöresor". Redan på 90-talet började resandet formas åt det håll som nu är det förhärskande i branschen. Det är de tidigare temaresorna som har utvecklats från att vara en lite annorlunda charterresa till att vara en specialdesignad resa för upplevelse, spänning, utmaningar, fysisk träning och mental utveckling. "Miljöresor" har nischat in sig på marknaden miljö - äventyr - kompetens.

När hoten från de militanta miljöaktivisterna vid flygterminalerna blev för närgångna skapade man påpassligt ett alternativ till flygresorna där resan - själva transporten - blev del av upplevelsen igen precis som i resandets barndom. Samtidigt började arbetsförsäkringarna utnyttjas vilket gjorde att resenärerna då och då kunde använda en längre period av sin tid för kompetensutveckling och resande. Säkert hade man också i marknadsföringen för resandet, glädje av dessa enmansprojekt som 90-talet kryllade av. Göran Kropp, som cyklade till Himalaya och därefter besteg Mount Everest, den kvinnliga ensamseglaren som korsade Atlanten i en segelbåt, det nygifta paret som valde promenaden "Sverige runt" som sin bröllopsresa..

Detta är några av skälen till att Brita och sju anställda från ett större företag i västsverige sedan tio dagar befinner sig på en flodbåt på Brahmaputra med sikte mot Tibet. För två månader sedan startade de från Göteborg och de har konsekvent försökt färdas på det mest miljövänliga sättet. Det innebär att de ständigt varierat sig och ibland valt cykel, ibland tåg, ibland häst och ibland även båt för sin förflyttning. Ett för de flesta krävande men spännande sätt att färdas. Britas jobb består i att se till att deltagarna kommer hem igen, hela och friska. Hon har koll på vilka länder som kräver särskilt visum för att få passeras och vilka gränsövergångar som kan vålla problem. Var de trevligaste övernattningsmöjligheterna finns och var man riskerar att råka ut för tråkigheter. Hon har förberett sig noggrant och läst in sig på rutten men tanken är att hon inte ska styra och ställa allt för mycket under resans gång. Alla ska känna att de att de tar ansvar för sin bit och att de utvecklas och har nyvunna kompetenser med sig hem i bagaget.

Faktum är att just i samband med denna resa har Brita ytterligare ett uppdrag, fast det är inget som deltagarna känner till. Hon ska lämna en muntlig och ytterst hemlig rapport till företaget som bekostat resan. Man vill veta vem som under stress och påfrestningar agerar mest genomtänkt och sansat. Brita har inte fått något ytterligare besked om ändamålet men hon kan ju tänka sig att det handlar om en ganska tung post som ska tillsättas

Brita tjänar normalt inte särskilt mycket i sin roll som reseledare (arbetsgivare tycks alltid tycka att om jobbet liknar ens hobby så behöver man inte betala) men i det här fallet handlar det även om team-building och då kan hon räkna på en betydligt bättre ersättning. Äntligen kommer de på senare dagar insamlade universitetspoängen i "ledarskapsutveckling" och "gruppdynamik" till pass. Hela resan har faktiskt varit ovanligt spännande och händelserik och kvällarna har varit fyllda av intressanta diskussioner.

Kostnaderna för resenärerna kan variera ganska kraftigt inom samma paket beroende på vilken hotellstandard man föredrar. En gäst som alltid vill ha 1:a klassens hotell kan alltså efter den här sortens långa resor finna sig i att betala både tio och tjugo tusen kronor mer än den som väljer ett enklare alternativ. På det sättet kan även de som inte tjänar så bra komma ut på välbehövliga långsemestrar.

Nästa sida

Topp