Individ/Globalt

Förstasidan

Vad är vi?

Deltagare

Arbetsmodeller

Trender

Variabler

Scenarion

Länkar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Individuellt liv - globala kontakter

10. Olas mormor

Olas mormor suckar tungt när de väl gått upp för alla trapporna i höghuset. "Tänk om hissen någon gång hade fungerat!" Ola har redan öppnat dörren och håller just på att samla ihop all pappersreklam som har kommit.
-Titta, mormor skulle inte du vilja flytta dit? ropar han och håller upp ett glättigt reklamutskick med en massa äldre på utsidan.

-Det vet du älskling, att mormor stannar hos dig, svarar hon förstrött medan hon hänger upp kappan, hur länge skulle Lisa, hennes dotter, arbeta idag? Både Lisa och hon har varit lyckliga för det här vikariatet som Lisa har fått, får man bara in en fot på ett av de stora företagen så har man större chans att få arbete sedan. Jovisst, medborgarlönen finns ju, men inte är den stor och efter flera års utbildning så år det något speciellt med att få arbeta med det man kan. Själv har hon medborgarlön så att hon ska kunna klara sina egna utgifter, men hon och Lisa har alltid haft bra kontakt och då Lisa kom med förslaget att hon skulle flytta hem till henne och Ola så hade hon tackat ja. Det är roligt att känna att hon kan vara till nytta och Ola är en underbar liten kille att ha att göra med.

Hon tar en kopp te och läser igenom reklamutskicket som Ola har plockat upp, ännu ett ut-skick om ålderdomshem, förlåt, äldreboende som tillhandahåller meningsfulla aktiviteter och medicinskt utbildad personal. Visst, hon var och tittade på något liknande när hon gick i pension, men eftersom hon var frisk och inte riktigt tyckte att korgflätning var meningsfullt så hade ev. planer på att flytta dit strandat. Det fanns luxuösare anläggningar för de som hade råd, som alltid, men nu för tiden skulle man kunna klara av sin egen omsorg på sina egna pengar. Det fanns de som tog ut medborgarlön för att kunna sköta om sina gamla hemma och på något sätt hoppas hon att Lisa kommer att göra det när det väl kommer så långt.

Men än är hon frisk och kry och hade hon inte varit så trött på arbetslivet efter 90-talets kärva klimat hade hon kunnat arbeta ännu. Vissa av hennes vänner har gått över till att arbeta inom den frivilliga sektorn med rehabilitering av brottslingar och några arbetar ideellt med uppbyggnaden av Afrikas infrastruktur. Hon har fått erbjudande om att börja arbeta för ett av de företag som erhåller hemtjänster, hon skulle ingå i deras äldregrupp och kunna vara till hjälp i de familjer som inte har egna äldre medlemmar men läsa sagor för barn det kan hon lika gärna göra hemma och sedan är det faktiskt ren egoism som håller henne hemma hos Ola. Efter att ha arbetat full dag med Lisa hos kommunal dagmamma och sedan allt hushållsarbete på det känns det som en ynnest att kunna få vara med i Olas liv. De dagar hon känner sig lite trött går hon till barncentralerna där det alltid finns andra vuxna att prata med och få hjälp av om hon behöver. Men nu kommer visst Lisa......

Nästa sida

Topp